Mee met Amersfoorts eerste Jane’s Walk

Gepubliceerd door Wouter op

Op zaterdag 11 mei heeft FaSadE voor het eerst een Jane’s Walk georganiseerd in Amersfoort. Een leuk initiatief, waarbij ik ook aan heb deelgenomen. Een speciale stadswandeling met aandacht voor leefbaarheid, goedbewaarde geheimen, groene hofjes en andere plekken waar je gelijk enthousiast van wordt.

Jane’s Walk is vernoemd naar Jane Jacobs, een Amerikaanse stadsactiviste die pleitte voor voor kleinschalige, gemengde en leefbare buurten. Dit deed ze al in de jaren 50 en daarmee was ze haar tijd vooruit. De wandelingen hebben speciale aandacht voor de beleving van publieke plekken in de stad, zowel in oude als nieuwe buurten. ‘Amersfoort wil graag een inclusieve stad zijn; een stad die iedereen mogelijkheden biedt om mee te doen. Niet alleen in letterlijke zin, maar ook in figuurlijke zin. Daar draagt deze wandeling aan bij, aldus Irene Edzes, programmeur bij FASadE, forum voor architectuur en stedenbouw in Amersfoort.

Start van de wandeling
Wouter: ‘We hadden allereerst heerlijk weer. En het is leuk om zowel bekende, als weer nieuwe bewoners van Amersfoort te spreken. Ook ga je anders naar je stad kijken. Wat vind ik hier nou eigenlijk van? Ik ben zo vaak langs het plantsoen en het gebouw van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gereden, maar had er nog nooit (letterlijk en figuurlijk) bij stilgestaan. Ik werd blij van het plantsoen en wist dat de architect speciaal een glazen zijwand had gemaakt om het plantsoen en de oude binnenstad te weerspiegelen. Maar van andere mede-wandelaars hoorde ik dat het fietspad een doorn in het oog was. Het ontbreekt het plein-idee. Overdag missen hier de ogen van de stad, waar Jane Jacobs het vaak over heeft; wel staan er altijd een hoop OV-fietsen.

Boldershof
Wie een half jaar geleden wel eens op de Boldershof moest zijn, kwam daar dan waarschijnlijk om zijn auto neer te zetten op een nogal rommelig pleintje. Bewoners vonden het uitzicht maar niets. Met Portaal hebben ze het plein opnieuw ingericht, waarbij ook rekening is gehouden met het klimaat. Het is nu een stuk groener en het groen wordt onderhouden door de buurt, wat weer zorgt voor sociale cohesie. Het aantal parkeerplaatsen is er niet minder op geworden en toch ziet het plein er veel mooier uit. Wouter: ‘Ik heb er expres geen foto van gemaakt; je zou er eigenlijk zelf eens moeten kijken. Wie weet inspireert het om met de eigen buurt ook zo aan de slag te gaan.’.

Jeruzalem
Na een kijkje in de keuken bij de Rooie Cent, een bewonersinitiatief aan de Hooglandsestraat, gaan we richting Jeruzalem. Veel mensen vinden deze huizen er maar armzalig uit zien en alle woningen waren ook bijna gesloopt. De bewoners dachten daar wel anders over en wilden helemaal niet weg. ‘Zelf ben ik ook enorm weg van deze bouw. Het is een prachtig voorbeeld van wederopbouw.’ Bij deze stop had FASadE ook drie bewoners uitgenodigd om iets te vertellen over de buurt. ‘Kom gauw een keer koffie drinken om eens binnen te kijken’ zegt een van de bewoners tegen me, want we moeten weer verder en hebben geen tijd om binnen een kijkje te nemen.

Een vakantiegevoel in eigen stad
Ik wist wel van het bestaan van het moeras bij de Hooglandsedijk, maar was er al een heel tijdje niet meer geweest. En met zo’n zonnetje is het net een enorm park. Hier broeden ook elk jaar ijsvogels. Adembenemend eigenlijk, en dat midden in de stad.

Na nog een bezoekje aan De Nieuwe Stad komen we weer terug bij de Sassiaan. Enorm leuk om op deze manier je stad te herontdekken en ondertussen helemaal enthousiast te worden van de bewonersinitiatieven. Helemaal weer trots op Amersfoort.

Nu snel een keertje koffie gaan drinken.

FASadE organiseert binnenkort meerdere Jane’s Walks. Op 7 juni in Liendert, aanmelden kan via deze link. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Ook worden er na de zomer wandelingen gehouden in Kattenbroek en De Berg Zuid.

Meer over Jane Jacobs, zie hier

Dank aan Irene Edzes, Baudouin Knaapen, Eugene Zaaijer, FASadE en de bewoners van de Boldershof en Jeruzalem.