Amersfoort een eigen campus!

Gepubliceerd door Wouter op

Soms is het helemaal niet verkeerd om ambities ook echt uit te spreken. Zo kan Amersfoort nog steeds een prachtige studentenstad worden. In 2014 heb ik samen met Irene van den Hoogenband de StuRa Studentenvereniging Amersfoort opgericht. Daarna ben ik samen met Jeroen van der Hoeven, beiden studenten van de HU Amersfoort het project ‘Amersfoort Studentenstad’ gestart. Allebei die projecten hebben Amersfoort weer net iets studentvriendelijker gemaakt. Want om eerlijk te zeggen; sommige horeca-eigenaren moesten toen  echt nog overtuigd worden dat dit een aantrekkelijke doelgroep werd in Amersfoort.

In het gebouw van de HU zit volgend jaar een mooie populatie. Naast hbo-studenten zitten er al drie jaar mbo-studenten in het pand en heeft de HU aangegeven dat er volgend jaar ook 1.500 studenten het AD-traject (associate degree, niveau 5) gaan doen.

De volgende ambitie, eentje die ik deel met D66 Amersfoort. Ook al wil de HU zich (deels) misschien terugtrekken naar Utrecht, betekent dat niet dat daarmee de stimulerende rol van de gemeente klaar is. D66 vindt dat we onderwijs zoals mbo, hbo en WO zou moeten blijven aantrekken en huisvesten in Amersfoort. Wij hebben het volgende plan:

Amersfoort een eigen opleidingscampus op gebied van gezondheid
De gemeente kan de samenwerking tussen bedrijfsleven en scholen stimuleren, zodat opleidingen goed aansluiten op de arbeidsmarkt en er genoeg stageplekken zijn. D66 ziet mogelijkheden om een opleidingscampus op het gebied van zorg & welzijn, gezonde voeding en ehealth te ontwikkelen. De aanwezigheid van het Meander Medisch Centrum, SOMT (University of Physiotherapy) en bedrijven in de voedingsindustrie zoals FrieslandCampina en Nutreco en de Food Valley als buurregio, met de Wageningen Universiteit als kern, zijn de perfecte ingrediënten om een opleidingscampus te ontwikkelen.

Wat vind jij hier van? Hoever moet een gemeente gaan om hoger onderwijs hier te houden? En moeten we niet trots zijn op alle mbo-opleidingen in Amersfoort?

Op LinkedIn en Facebook kan je reageren op mijn blog, voor LinkedIn klik hier

Wouter van Schagen
D66 Amersfoort
Lijst 1, plek 6

 

 

 

 

 

 

 

Foto: HU Amersfoort, Student Service Desk